Zes activisten van Greenpeace worden vastgehouden door een vrachtschip dat palmolie aan boord heeft en op weg is naar Nederland. De organisatie heeft "beperkt radiocontact" met de actievoerders en vraagt de kapitein ze vrij te laten.

De actie van Greenpeace is gericht tegen de verkoop en gebruik van palmolie. Volgens de organisatie ligt het verbouwen van palmolie ten grondslag aan de vernietiging van het regenwoud.

Palmolie zit in veel producten, zoals babyvoeding, shampoo, cosmetica en ook in koekjes van het merk Oreo.

Het vrachtschip vervoerde palmolieproducten van Wilmar International van Indonesië naar Rotterdam. Wilmar is de grootste palmoliehandelaar ter wereld.

De actievoerders klommen aan boord bij Càdiz in Spanje. Van te voren hadden ze hun komst bij de kapitein aangekondigd. Eenmaal aan boord rolden ze spandoeken uit met "regenwoud vernietigers" en "Oreo Drop Dirty Palm Oil". 

'Palmoliegigant Wilmar zet kinderen in bij productie'
'Palmoliegigant Wilmar zet kinderen in bij productie'

Beperkt radiocontact met actievoerders

De zes actievoerders worden vastgehouden in één van de hutten op het schip, schrijft Greenpeace op haar site. "We hebben beperkt radiocontact met onze vrijwilligers en vragen aan de kapitein hen vrij te laten om hun vreedzame protest voort te kunnen zetten", zegt Hannah Martin, campagneleider aan boord het Greenpeace schip de Esperanza.

"Kappen en platbranden van het regenwoud maken de klimaatcrisis almaar groter en het leefgebied van de orang-oetans almaar kleiner. Palmolie kan geproduceerd worden zonder dat er gekapt hoeft te worden. Het is nu tijd voor grote merken om actie te ondernemen", zegt Andy Palmen, campagneleider van Greenpeace Nederland.

Volgens Greenpeace produceert tropische ontbossing in Indonesië elk jaar meer CO2-uitstoot dan de hele Europese Unie bij elkaar. In oktober 2018 heeft het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) opgeroepen om ontbossing per direct te stoppen zodat de wereldwijde temperatuurstijging tot 1,5°C beperkt blijft.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!