De Verenigde Staten publiceren dinsdag een rapport over de dood van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi. Dat zei president Donald Trump in een toespraak in Californië.

Het rapport dat dinsdag uit moet komen, is volgens Trump "allesomvattend" met antwoorden over wie Khashoggi heeft gedood en wie de opdrachtgever was.

Trump zei te twijfelen aan de conclusie van de CIA dat de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman achter de dood van Khashoggi zit.

Trump maakte de opmerkingen enkele uren nadat het ministerie van Buitenlandse Zaken had gezegd dat de regering nog bezig is met onderzoek naar de dood van Khashoggi.

"Informatie waaruit blijkt dat de Amerikaanse regering een definitieve conclusie heeft getrokken, is onjuist", liet het ministerie in een verklaring weten. "Er zijn nog veel onbeantwoorde vragen."

Onderzoek CIA besproken door Trump

De Amerikaanse president besprak de conclusies van de CIA met de directeur van de inlichtingendienst, Gina Haspel en minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, terwijl hij onderweg was naar Californië. 

De journalist ging eind oktober naar het Saoedische consulaat in Istanboel om documenten te regelen voor het huwelijk met zijn Turkse vriendin. Hij kwam het consulaat nooit meer uit.

Khashoggi, die onder meer voor The Washington Post werkte, was een criticus van Bin Salman en woonde in de Verenigde Staten.

Saoedi-Arabië ontkent betrokken te zijn bij de moord. Afgelopen donderdag maakte de Saoedische officier van justitie bekend dat hij de doodstraf heeft geëist voor vijf verdachten die zijn opgepakt voor de moord op Khashoggi. 

Volgens de aanklager heeft de kroonprins niets te maken met de moord. Saoedische ambtenaren hebben gezegd dat Khashoggi per ongeluk werd vermoord doordat hij in een wurggreep werd gehouden door mannen die hem probeerden te dwingen terug te keren naar Saoedi-Arabië. 

Senatoren vragen Trump om actie

Zowel Republikeinse als Democratische senatoren voeren de druk op Trump op om hard op te treden tegen de kroonprins, met wie hij een goede band heeft. Volgens Trump is Saoedi-Arabië een "fantastische bondgenoot" op het gebied van werkgelegenheid en economische ontwikkeling en moet hij "veel zaken tegen elkaar afwegen". 

De Democraat Senator Richard Blumenthal twitterde dat Saoedi-Arabië niet mag wegkomen met de moord en dat voorkomen moet worden Trump toestaat dat de zaak in de doofpot belandt. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!