Bij de acties tegen de hoge brandstofprijzen in Frankrijk en het economische beleid van president Emmanuel Macron zijn zaterdag één dode en 227 gewonden gevallen.

Zeker 283.000 mensen hebben zaterdag actie gevoerd. Ze hielden onder meer langzaamaanacties en blokkades op wegen en voor tunnels. De toestand van zes gewonden is ernstig.

De demonstranten, die de gele vesten worden genoemd, veroorzaakten met hun acties grote opstoppingen. Ook blokkeerden zij de toegangswegen naar vliegvelden, onder meer die van Toulouse. De acties volgen op oproepen via sociale media. De demonstraties werden ook via sociale media gecoördineerd.

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken telde ruim tweeduizend plaatsen waar actie werd gevoerd. Aan het begin van de avond waren nog tweehonderd acties gaande, aldus Le Monde. Een aantal demonstranten gaf tegen de Franse krant aan te willen overnachten om de blokkades voort te zetten.

De sfeer bij sommige actieplaatsen was grimmig. Bij de plaats Pont-de-Beauvoisin in de Savoie viel een dode toen een vrouw een actievoerder aanreed. De automobilist wilde haar dochter naar het ziekenhuis brengen en raakte in paniek toen ze niet verder kon rijden.

Politie verjaagt Franse demonstranten met traangas in Parijs
47
Politie verjaagt Franse demonstranten met traangas in Parijs

Ruim honderd arrestaties verricht

De blokkades en opstoppingen leidden tot verschillende andere ongevallen en ruzies met boze automobilisten. De politie pakte ruim honderd mensen op. Zo'n zeventig van hen zitten vast.

Bij de ingang van een tunnel onder de Mont Blanc gebruikte politie traangas om de weg vrij te maken. Ook in sommige steden gingen demonstranten de straat op. Zoals in de haven van Marseille en langs de Champs Elysees in Parijs.

Actievoerders niet eens met belastingmaatregel

Volgens de actievoerders is de regering verantwoordelijk voor de stijging van de brandstofprijzen door de invoering van een speciale groene belasting.

Volgens de regering is dat maar deels de oorzaak en is het grootste deel van de stijging veroorzaakt door de prijzen op de oliemarkt. Premier Édouard Philippe noemde de acties onacceptabel.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!