Het aantal dodelijke slachtoffers van de bosbranden in Californië is opgelopen naar minstens 71 en meer dan 1.000 mensen worden vermist. 

Dit heeft sheriff Kory Honea van Butte County vrijdagavond (lokale tijd) bekendgemaakt. Dat zijn er bijna vierhonderd meer dan een dag eerder, maar het is mogelijk dat namen dubbel op de lijst staan, zei Honea.

De brand woedt nog steeds en beslaat bijna 6.000 hectare. Zo'n 50 procent van het gebied is inmiddels onder controle, meldt de brandweer.

Verwacht wordt dat de wind dit weekend opsteekt en de branden nog meer worden aangewakkerd. 

De bosbranden zijn de dodelijkste en meest verwoestende uit de geschiedenis van Californië. Butte County, waar ook de bijna geheel verwoeste stad Paradise ligt, is het district dat het zwaarst is getroffen. 

"Het is een van de ergste rampen die ik in mijn carrière ben tegengekomen", zei Brock Long, hoofd van de federale alarmdiensten, deze week tegen persbureau Reuters. "Het ziet eruit als een oorlogsgebied. Het is een oorlogsgebied."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!