De Russische ambassadeur in Finland moet zich maandag verantwoorden voor een grote verstoring van het Finse GPS-systeem tijdens de recente NAVO-oefening in de Baltische Zee. Dit maakte de Finse regering vrijdagavond bekend. 

Door de verstoring, die volgens het Finse ministerie van Buitenlandse Zaken vanaf Russisch grondgebied kwam, viel het GPS-systeem in het noorden van Finland uit.

"Verstoring is een serieuze zaak en hindert de burgerluchtvaart. We zullen handelen jegens Rusland, we zullen dit bespreken en we verwachten antwoorden", zei minister van Buitenlandse Zaken Timo Soini op televisie.

Finland is geen NAVO-lid, maar deed als bondgenoot mee aan Trident Juncture, de grootste NAVO-oefening sinds het einde van de Koude Oorlog. Aan de oefening, die woensdag eindigde, namen 50.000 militairen uit 31 landen deel.

Ook Noorwegen heeft Rusland beschuldigd van verstoring van het GPS-systeem tijdens de oefening. Rusland ontkent alle betrokkenheid.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!