De voormalige Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic heeft mogelijk de regels overtreden door vrijdag vanuit de gevangenis in Scheveningen te bellen naar de zender Happy TV. Hiernaar is een onderzoek ingesteld.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door het VN-oorlogstribunaal MICT, dat de zaak van Mladic in behandeling heeft. In het Servische ochtendprogramma sprak de oorlogsmisdadiger met zijn zoon Darko en andere gasten van de show.

Een MICT-woordvoerder zegt tegen de nieuwssite BalkanInsight dat gevangenen het recht hebben om contact te hebben met familieleden, zonder dat ze daarvoor vooraf toestemming nodig hebben van het MICT-secretariaat. Voor contacten met de media is die toestemming wel nodig.

Mladic kreeg vorig jaar levenslang, onder meer vanwege de volkerenmoord in Srebrenica. Mladic' troepen liepen die stad in 1995 onder de voet. Kort daarna werden vele duizenden moslimmannen en -jongens gedood.

Srebrenica stond destijds onder de bescherming van Nederlandse vredesmilitairen. Mladic is tegen die veroordeling in beroep gegaan.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!