Een federale rechter heeft vrijdag bepaald dat de Amerikaanse president Donald Trump CNN-verslaggever Jim Acosta voorlopig weer toegang moet verlenen tot persconferenties en evenementen in het Witte Huis, meldt persbureau Bloomberg vrijdag.

Het Witte Huis trok de accreditatie van de CNN-journalist vorige week in, na een controversiële uitwisseling met Trump tijdens een persconferentie. Dat gebeurde een dag na de tussentijdse verkiezingen.

CNN stelt dat de sanctie van het Witte Huis om Acosta te weren een schending van de persvrijheid is. CNN en Acosta klaagden de president en vijf van zijn stafleden aan, onder wie stafchef John Kelly en perssecretaris Sarah Huckabee Sanders. 

Rechter Timothy J. Kelly, die volgens CNN is benoemd door Trump, oordeelde vrijdag onder meer dat onduidelijk is of de juiste procedures zijn gevolgd bij het besluit om Acosta te weren. Daarom moet hij voorlopig weer toegang krijgen tot het Witte Huis, meldt Bloomberg.

Kelly heeft nog geen uitspraak gedaan over de vraag of de grondwettelijke rechten van de journalist zijn geschonden, zoals CNN stelt.

Trump ruziet met CNN-verslaggever: 'Je bent een vreselijk persoon'
90
Trump ruziet met CNN-verslaggever: 'Je bent een vreselijk persoon'

Acosta en Trump botsen tijdens persconferentie 

Acosta en Trump botsten met elkaar toen de verslaggever vragen stelde over Trumps uitlatingen over immigranten tijdens de verkiezingscampagne. Trump reageerde hierop met onder meer de uitspraak "dat Acosta's kijkcijfers veel hoger zouden zijn, als hij CNN beter zou leiden".  

CNN en Acosta suggereerden eerder dat de president de accreditatie heeft ingetrokken, omdat hij de vragen van Acosta niet leuk vond. De nieuwsorganisatie kreeg steun van rivaliserende nieuwsorganisaties, die vrezen dat in de toekomst meer journalisten worden geweerd op "arbitraire" gronden. Zelfs de conservatieve nieuwszender Fox schaarde zich achter Acosta.

'Ongewenste aanraking van staf Witte Huis'

Na de persconferentie beschuldigde de woordvoerder van het Witte Huis, Sarah Huckabee Sanders, de CNN-journalist ervan "zijn handen op de staf van het Witte Huis te hebben geplaatst". Ze noemde dat incident de reden voor het intrekken van zijn toegang.

Ook zou de "grootspraak" van de CNN-journalist, die zou hebben geweigerd de microfoon over te dragen zodat een andere verslaggever een vraag kon stellen, volgens de regering een reden zijn geweest om de accreditatie in te trekken.

Trump moet weinig hebben van CNN. Hij beschuldigt de nieuwszender regelmatig van het verspreiden van nepnieuws over zijn beleid.