Vliegtuigbouwer Boeing is aangeklaagd door een familielid van een van de slachtoffers van de fatale crash op 29 oktober. Hierbij stortte een toestel van Lion Air kort na het opstijgen neer in de Javazee. Alle 189 inzittenden kwamen om.

H. Irianto, de vader van een van de passagiers, klaagde de vliegtuigbouwer woensdag aan in Chicago, waar Boeing zijn hoofdkantoor heeft.

Irianto beweert dat er een fout in het besturingssysteem van het Boeing 737 MAX 8-vliegtuig zat en dat dat de crash veroorzaakt zou hebben. Hij eist een nog niet gespecificeerde schadevergoeding.

Volgens onderzoekers werd de fatale crash veroorzaakt door een sensor die het niet goed deed en ervoor zorgde dat het vliegtuig een computergestuurd veiligheidssysteem in werking stelde, waarop het toestel een duikvlucht maakte. De piloten konden de fouten niet op tijd herstellen.

Software moet probleem oplossen

Volgens persbureau Bloomberg overwegen Boeing en toezichthouders speciale software te installeren die het probleem moet verhelpen. Pilotenvakbonden hebben daar hun vraagtekens bij en vinden dat Boeing te weinig informatie vrijgeeft over het veiligheidssysteem.

Eerder gaf de vliegtuigbouwer al een memo uit met uitleg voor piloten hoe ze om moeten gaan met vliegtuigsensoren die verkeerde signalen afgeven.

Stoffelijk overschot gevonden bij rampplek vliegtuigcrash Javazee
40
Stoffelijk overschot gevonden bij rampplek vliegtuigcrash Javazee

Zoektocht naar slachtoffers gestopt

De zoektocht naar slachtoffers van de crash is afgelopen weekend gestopt. In totaal zijn er 77 mensen geïdentificeerd. Na een wekenlange zoektocht werden er al een tijdje geen lichamen van slachtoffer meer aangetroffen.

Naar de cockpitvoicerecorder wordt nog wel gezocht. Het afnemende signaal van de gegevensdrager bemoeilijkt de zoektocht. De zwarte doos is al wel gevonden.

Een team van experts analyseert de gegevens van de zwarte doos. Daarmee hopen ze de laatste momenten van de vlucht te reconstrueren, om te kijken wat er precies is misgegaan. De geluidsopnames van de cockpitvoicerecorder kunnen helpen bij die reconstructie.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!