Florida heeft donderdag aangekondigd de stemmen voor een Senaatszetel per hand te gaan hertellen in de nek-aan-nekrace tussen de zittende Democraat Bill Nelson en zijn Republikeinse tegenstander, gouverneur Rick Scott.

Volgens de elektronische hertellingen loopt Scott 0,15 procent voor op Nelson. Dat zijn 12.600 stemmen.

De Amerikaanse wet schrijft voor dat de stemmen nog een keer handmatig geteld moeten worden wanneer uit de elektronische hertellingen blijkt dat de winstmarge kleiner is dan 0,25 procent.

Het is de bedoeling dat de officiële verkiezingsambtenaren de dubbel getelde stemmen of de vergeten stemmen, die het uiteindelijke verschil moeten maken tussen winst of verlies, eruit weten te vissen.

Ongeldig verklaarde stembiljetten toch geldig

De eis voor een handmatige hertelling kwam van rechter Mark Walker, die stelde dat de stemmen van duizenden mensen ongeldig zijn verklaard, omdat hun handtekening niet zou kloppen. Ruim vierduizend mensen hebben nu tot zaterdag 17.00 uur de tijd om hun identiteit te bevestigen en hun geldige stembiljet alsnog in te leveren.

Scott vond dat Nelson zich bij de eerste uitslag neer moest leggen. "Vorige week hebben kiezers in Florida mij gekozen als senator. Inmiddels zijn de stemmen twee keer geteld", zei Scott in een verklaring.

De Democraten kunnen geen meerderheid meer in de Senaat behalen; de Republikeinen hebben 51 zetels, tegenover 47 zetels voor de Democraten.

Ook hertellingen in race voor gouverneurschap

Tegelijkertijd wordt er ook een handmatige hertelling gedaan in de race om het gouverneurschap. Ook daar heeft een Republikein, Trump-aanhanger Ron DeSantis, een minieme voorsprong van 0,41 procent op een Democraat, Andrew Gillum. Ook dat was voor de autoriteiten genoeg om een handmatige hertelling te eisen.

Deze tussentijdse verkiezingen worden gezien als een belangrijke politieke graadmeter, omdat Florida van oudsher een zogenoemde 'strijdstaat' is waar zowel de Democraten als de Republikeinen geen overduidelijk overwicht hebben.

Persbureau AP stelt de uitslag niet eerder naar buiten te brengen dan wanneer deze officieel is bevestigd door de autoriteiten. Dat staat op de agenda voor 20 november.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!