De omstreden islamdeskundige Tariq Ramadan komt voorwaardelijk vrij. Hij zit sinds februari vast in Frankrijk op verdenking van verkrachting van twee vrouwen.

Ramadan, die onder meer in Rotterdam heeft gewerkt, ontkent dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan misbruik. Hij gaf vorige maand wel toe dat er seksuele contacten zijn geweest met de vrouwen, maar daar kwam volgens hem geen dwang bij kijken.

De Egyptisch-Zwitserse wetenschapper lijdt aan multiple sclerose en was gedetineerd in een Frans gevangenisziekenhuis. Hij had meerdere keren tevergeefs gevraagd om op borgtocht vrij te komen. Een hof van beroep gaf daar donderdag alsnog groen licht voor.

De voorlopige vrijlating van de islamdeskundige is gebonden aan strenge voorwaarden. Hij moet 300.000 euro borg betalen, zijn paspoort inleveren en zich wekelijks melden bij de politie. Ook mag hij het land niet verlaten. "Het is een teleurstelling voor mijn cliënt, maar de strijd gaat verder", zegt de advocaat van één van zijn beschuldigers.

Ramadan omstreden vanwege tv-programma

Ramadan werkte eerder als integratie-adviseur voor de gemeente Rotterdam. Ook was hij gastdocent aan de Erasmus Universiteit. Hij doceerde tot voor kort aan de Oxford University, maar werd daar na de aantijgingen op non-actief gesteld.

Ramadan raakte in 2009 in opspraak. Zowel de gemeente Rotterdam als de Erasmus Universiteit besloot te stoppen met de samenwerking met Ramadan, nadat duidelijk was geworden dat hij een wekelijks tv-programma maakte voor de door de Iraanse regering gefinancierde zender Press TV.

In dat islamitisch land was het op dat moment onrustig, omdat demonstraties van studenten door het regime met harde hand werden neergeslagen. Op de Erasmus Universiteit zitten veel Iraanse studenten.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!