Voor het eerst zijn in Slowakije twee voormalige ministers veroordeeld tot meerjarige gevangenisstraffen wegens een miljoenenfraude. Het hooggerechtshof in Bratislava bevestigde donderdag een vonnis van vorig jaar van een lagere rechtbank, waartegen de twee in beroep waren gegaan.

De voormalige minister van Bouw en Regionale Ontwikkeling, Marian Janusek, moet elf jaar de gevangenis in. Zijn opvolger Igor Stefanov negen jaar. De twee politici hadden overheidsopdrachten voor te veel geld gegund aan bevriende bedrijven, aldus het vonnis.

Het schandaal dat al dateert van 2007 baarde in de media veel opzien. Het ministerie had opdrachten van in totaal 120 miljoen euro in een niet algemeen toegankelijke ruimte ter inzage gelegd. Zo waren alleen insiders op de hoogte van de aanbesteding.

De Europese Unie weigerde subsidies voor het project te betalen nadat het schandaal bekend was geworden. De unie werd daardoor niet rechtstreeks geschaad. De Slowaakse overheid verloor echter meer dan 12 miljoen euro. Dit bedrag was al uitbetaald.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!