Vele naar Bangladesh gevluchte Rohingya's protesteren tegen hun repatriëring. De eerste leden van de moslimminderheid zouden donderdag vertrekken naar Myanmar, maar in de namiddag was nog niemand naar huis teruggekeerd.

Bangladesh en Myanmar maakten in oktober afspraken over de repatriëring van honderdduizenden Rohingya's. Het was de bedoeling dat hier donderdag een begin mee zou worden gemaakt.

Donderdagmiddag waren nog geen Rohingya's naar huis gekeerd, aldus de Myanmarese autoriteiten. Ambtenaren van het Aziatische land hadden recent nog verklaard dat de eerste groep vluchtelingen klaar was voor vertrek naar Myanmar.

Eerder deze week werd bekend dat tientallen Rohingya-families uit vluchtelingenkampen waren vertrokken, omdat ze niet terug willen naar Myanmar. Zij vrezen er niet veilig te zijn. Ruim 700.000 Rohingya's vluchtten vorig jaar naar Bangladesh, nadat het Myanmarese leger in toenemende mate geweld tegen de minderheid gebruikte. 

De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties en hulporganisaties zijn kritisch over de overeenkomst tussen de regeringen van beide landen. De organisaties zijn bang zijn voor de veiligheid van de Rohingya's in Myanmar.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!