De Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman heeft zijn ontslag aangekondigd. Hij reageert daarmee op de wapenstilstand die de Israëlische regering op initiatief van Egypte is aangegaan met de militante Palestijnse beweging Hamas.

De Palestijnen kondigden dinsdag aan dat zij hun wapens zouden laten rusten, als Israël hetzelfde doet. Daarna keerde de rust in de Gazastrook terug. Israël heeft nog niet officieel bevestigd deel te nemen aan het staakt-het-vuren, maar dat doet het land meestal niet.

Lieberman spreekt van "capitulatieterreur" en kondigde aan uit de conservatieve regering van Benjamin Netanyahu te stappen.

Hij verklaarde ook dat zijn partij zich terugtrekt uit de regeringscoalitie, waardoor premier Benjamin Netanyahu nog maar een krappe meerderheid van één zetel in de Knesset heeft. Volgens politieke commentatoren is het waarschijnlijk dat Netanyahu nieuwe verkiezingen uitschrijft. 

Dat zou twee doelen dienen: de steun voor zijn koers als leider consolideren en de aandacht afleiden van lopende strafrechtelijke onderzoeken naar de premier, die zich mogelijk schuldig heeft gemaakt aan omkoping.