De eerste 3 miljard euro van de Europese Unie voor hulp aan vluchtelingen in Turkije is over het algemeen goed besteed. Maar Europa heeft niet altijd waar voor zijn geld gekregen, meldt de Europese Rekenkamer in een rapport.

De Europese Commissie zegt bij de besteding van de tweede tranche van 3 miljard (voor dit en volgend jaar) de aanbevelingen voor verbeteringen door te voeren.

De helft van de humanitaire projecten leverde niet helemaal het verwachte resultaat op. En vanwege de lastige omstandigheden moest het leeuwendeel van de projecten worden verlengd.

In Turkije verblijven ongeveer 3,5 miljoen Syrische vluchtelingen, van wie maar een heel klein deel in kampen woont. Vooral de projecten waarbij ze contant geld kregen, waren lastig te controleren.

Dat komt mede doordat de 1,1 miljard euro die hiermee gemoeid was, werd verdeeld door de Verenigde Naties, aldus Bettina Jakobsen van de Europese Rekenkamer.

Turkije weigerde sommige gegevens te verstrekken

Daar kwam bij dat Turkije weigerde bepaalde gegevens te verstrekken. Projecten op het vlak van onderwijs en gezondheidszorg werden anders aangestuurd, wat de coördinatie er niet makkelijker op maakte.

Het geld kwam beschikbaar als onderdeel van de overeenkomst tussen de EU en Turkije van maart 2016. De deal hielp een einde te maken aan de massale overtocht van vluchtelingen van Turkije naar Griekenland.

De helft van de 6 miljard euro komt uit de Europese begroting. De lidstaten betalen de rest. Nederland betaalt ongeveer 140 miljoen euro.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!