Het hof van beroep in Gent behandelt de zogenoemde 'Kasteelmoord' vanaf 18 maart. Dat is maandag besloten op een inleidende zitting. Het hof zal dan bepalen hoeveel getuigen worden gehoord.

De rechtbank in Brugge veroordeelde de vier verdachten, onder wie twee Nederlanders, in april tot celstraffen van 15 tot 27 jaar. Zowel het Openbaar Ministerie (OM) als drie van de vier verdachten tekenden hoger beroep aan.

De zaak draait om de moord op de Vlaamse kasteelbewoner Stijn Saelens in 2012. Het lijk van de 34-jarige man werd gevonden in een put in een bos, 10 kilometer bij het kasteel vandaan.

Hoofdverdachte André G. (67), de schoonvader van het slachtoffer, kreeg 27 jaar cel opgelegd. Deze huisarts had zijn kennis Pierre S. (67) opdracht gegeven een plan te verzinnen om zijn schoonzoon te laten vermoorden. De kennis werd bestraft met 21 jaar, en berust hierin.

Oom voerde huurmoord uit met neef

De huurmoord werd uiteindelijk uitgevoerd door de Eindhovenaar Ronald van B., die al jaren geleden is overleden. Zijn neef, Franciscus 'Roy' L. uit Tilburg (41), hielp zijn oom bij de moord en kreeg vijftien jaar opgelegd, negen jaar minder dan de strafeis.

De andere Nederlandse verdachte, Evert de C. (54) uit het Zeeuwse IJzendijke, verzorgde de contacten met zijn twee landgenoten en betaalde hen ook. De rechter legde deze "beroepscrimineel" 27 jaar cel op, een jaar minder dan geëist.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!