Tientallen Rohingya-families zijn vertrokken uit vluchtelingenkampen in Bangladesh om te voorkomen dat ze gerepatrieerd worden. De leden van de moslimminderheid zouden later deze week terugkeren naar hun thuisland Myanmar.

De meeste families willen een gedwongen uitzetting voorkomen, zegt Abdus Salam, een Rohingya-leider van een kamp in het zuiden van Bangladesh.

Myanmar treft momenteel voorbereidingen voor de terugkeer van tweeduizend Rohingya's op 15 november. Het is de bedoeling dat uiteindelijk honderdduizenden Rohingya's gerepatrieerd worden. De twee Aziatische landen hebben daar eind oktober afspraken over gemaakt.

VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR stelt dat Rohingya's de kans moeten krijgen om de leefomstandigheden in hun thuisland in levenden lijve te aanschouwen, voordat ze definitief een keuze maken over hun terugkeer.

Rohingya's massaal gevlucht vanwege geweld

Ruim 700.000 Rohingya's vluchtten vorig jaar naar buurland Bangladesh, nadat het Myanmarese leger in toenemende mate geweld tegen hen gebruikte. Zij zeggen dat hun families zijn gedood door militairen en boeddhisten. Ook verklaren ze dat hun dorpen in brand gestoken zijn.

Uit onderzoek van de Verenigde Naties blijkt dat het Myanmarese leger zich schuldig heeft gemaakt aan genocide, maar de regering van het land ontkent dit. De VN vindt dat het leger moet worden vervolgd vanwege de misdaden tegen de menselijkheid die zouden zijn begaan.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!