Indonesië zal eind november een voorlopig rapport uitbrengen over het onderzoek naar de crash van een Lion Air-vliegtuig, waarbij 189 inzittenden om het leven kwamen.

Dat zegt Soerjanto Tjahjono, het hoofd van de Indonesische commissie voor vervoersveiligheid KNKT, maandag op een persconferentie in Jakarta.

Ook liet hij weten dat KNKT nog steeds op zoek is naar de spraakopname uit de cockpit van de Boeing 737 MAX. De commissie heeft wel al informatie kunnen downloaden van de vluchtopname, die enkele dagen na de crash op 29 oktober werd gevonden.

De spraakopname, die nog zoek is, geeft mogelijk een nog duidelijker beeld van de crash. Uit de gesprekken die vlak voor de crash in de cockpit zijn gevoerd, zou kunnen blijken of de crash gevolgen heeft voor andere vliegtuigmaatschappijen die hetzelfde type toestel gebruiken.

Experts hopen zo dat ze de laatste momenten van de Boeing 737 MAX kunnen reconstrueren.

Indonesië gestopt met zoeken naar slachtoffers

Indonesische autoriteiten hebben zaterdag gemeld dat de zoektocht naar slachtoffers van het gecrashte Lion Air-toestel is gestopt. Muhammad Syaugi, het hoofd van het nationale zoek- en reddingsagentschap, meldde toen dat er in totaal 77 lichamen zijn geïdentificeerd.

De vlucht stortte kort na het opstijgen neer in de Javazee. De Boeing 737 MAX 8 was onderweg van Jakarta naar Pangkal Pinang. 

Het toestel had voorafgaand aan de fatale vlucht al technische problemen en wilde terugkeren naar Denpasar (Bali). 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!