Zeker 149 mensen zijn omgekomen bij gevechten in de Jemenitische stad Hodeida. Medici en een militaire bron verklaren maandagochtend dat dit het dodental is na 24 uur vechten.

Zowel Houthi-rebellen als soldaten van het regeringsleger zijn om het leven gekomen, aldus persbureau AFP. De stad waar de gevechten plaatsvinden, is bezet door de rebellen. De strijd draait om wie de controle over Hodeida krijgt. 

De stad is vanwege de haven een belangrijke Jemenitische locatie. Van alle noodhulp, brandstof en handelsgoederen die Jemen binnenkomen, komt tot 80 procent aan in Hodeida.

Drie kwart van de bevolking is afhankelijk van internationale hulp. Zo'n 8,4 miljoen inwoners dreigen van de honger om te komen. De Verenigde Naties vrezen dat de hongersnood verder uit de hand zal lopen als de gevechten in Hodeida aanhouden.

Volgens de Verenigde Naties zijn tijdens de Jemenitische burgeroorlog sinds 2015 meer dan tienduizend mensen omgekomen. Meer dan twee miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen. 

Vredesonderhandelingen tussen de door Iran gesteunde Houthi's en de regeringstroepen, die hulp krijgen van een Saoedische coalitie, kwamen in september stil te liggen. VN-bemiddelaar Martin Griffith hoopt dat de gesprekken eind dit jaar kunnen worden hervat.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!