De Roemeense minister voor Europese Zaken, Victor Negrescu, heeft ontslag genomen na een ruzie met zijn kabinetscollega's over de voorbereidingen van het EU-voorzitterschap van zijn land, dat op 1 januari begint.

De 33-jarige politicus van de regerende partij PSD (Sociaal Democraten) bevestigde zaterdag een dag eerder zijn ontslag te hebben ingediend. Negrescu zei dat hij zijn beweegredenen in eerste instantie alleen intern wilde laten weten.

Verschillende ministers hebben tegen Roemeense media gezegd dat er tijdens een regeringsbijeenkomst op vrijdagavond sprake is geweest van wederzijdse aantijgingen van nalatigheid bij de planning voor het EU-voorzitterschap.

Negrescu had een goede reputatie bij de Europese sociaal-democraten, in tegenstelling tot andere PSD-politici, die door critici ervan worden beschuldigd de strijd tegen corruptie te willen dwarsbomen.

Direct verantwoordelijk voor de betrekkingen met de EU, zijn naast de minister voor Europese Zaken, ook de minister voor EU-fondsen, Rovana Plumb, en de minister van Buitenlandse Zaken, Teodor Melescanu.

Wil jij elke zaterdag het beste van de economie- en techredactie in je mailbox? Abonneer je dan nu op onze Zaken van Morgen-nieuwsbrief!