Indonesische autoriteiten hebben zaterdag aangekondigd dat de zoektocht naar slachtoffers van het gecrashte Lion Air-toestel is gestopt. Het hoofd van het nationale zoek- en reddingsagentschap, Muhammad Syaugi, meldt dat er in totaal 77 mensen zijn geïdentificeerd.

Volgens Syaugi hebben de reddingswerkers op alle relevante plekken gezocht en hebben zijn teams al een poos geen lichamen meer aangetroffen. Bij de vliegramp van eind oktober zijn alle 189 inzittenden omgekomen.  

De autoriteiten melden zaterdag dat ze nog wel doorzoeken naar de cockpitvoicerecorder van het verongelukte toestel. De zoektocht wordt echter wel bemoeilijkt doordat het geluidssignaal langzaam afneemt.

Er worden nieuwe en gevoeligere apparatuur ingezet om de recorder alsnog te vinden. Eerder werd al de zwarte doos van het vliegtuig gevonden, waar de vluchtgegevens in zijn opgeslagen.

Onderwaterbeelden tonen delen neergestort vliegtuig Indonesië
50
Onderwaterbeelden tonen delen neergestort vliegtuig Indonesië

Experts zijn bezig met analyse van zwarte doos

Zes experts uit verschillende landen zijn bezig met een analyse van de zwarte doos die al is gevonden. Ze hopen dat ze de laatste momenten van de Boeing 737 kunnen reconstrueren.

De geluidsopnames, die nog zoek zijn, kunnen mogelijk een nog duidelijker beeld geven van de crash. Uit de gesprekken die in de cockpit zijn gevoerd vlak voor de crash zou kunnen blijken of de crash gevolgen heeft voor andere vliegtuigmaatschappijen die hetzelfde type toestel gebruiken.

Eerder bleek uit onderzoek van Indonesische autoriteiten dat een specifieke sensor van het toestel van Lion Air een defect had. Vliegtuigbouwer Boeing gaf woensdag in een memo uitleg over hoe piloten met een vergelijkbare situatie om moeten gaan.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!