Het aantal doden door bosbranden in het noorden van de Amerikaanse staat Californië is opgelopen tot negen, heeft de sheriff van Butte County vrijdagavond lokale tijd bekendgemaakt. Nog zeker 35 mensen worden vermist.

Volgens de sheriff was nog niet bekend hoe de negen dodelijke slachtoffers precies zijn omgekomen. De meeste lichamen zijn in of naast hun auto gevonden. 

Daarnaast zijn meer dan 6.700 gebouwen door het vuur verwoest. Volgens de lokale autoriteiten is het de destructiefste brand die de staat ooit heeft gekend, meldt persbureau AP zaterdag. De brand beslaat een gebied van ongeveer 365 vierkante kilometer.

De inwoners van meerdere steden en dorpen zijn al geëvacueerd. De meeste slachtoffers vielen in de stad Paradise, waar vrijdagochtend vijf doden werden gevonden.

Tientallen mensen die mogelijk zijn geëvacueerd uit Paradise, zijn nog niet ingeschreven bij opvangcentra. AP meldt dat het vooral om ouderen gaat. Of ze de stad op tijd hebben verlaten, is niet bekend.

Bosbrand rond Malibu

Tegelijkertijd woedt er elders in Californië een grote bosbrand. Het gaat om een gebied ten zuiden van Los Angeles. De stad Malibu is volledig ontruimd. 

In Malibu wonen veel bekendheden. Kim Kardashian heeft laten weten dat het vuur wel het erf van haar landgoed heeft bereikt, maar niet het huis. De woning van Caitlyn Jenner is ook volledig afgebrand. 

Ongeveer drie kwart van de inwoners van de stad Thousand Oaks moest de stad verlaten.

Trump laakt bosbeheer Californië

De Amerikaanse president Donald Trump stelt dat falend bosbeheer de oorzaak is van de dodelijke bosbranden in Californië.

"Miljarden dollars worden ieder jaar uitgegeven. Toch kost het vele mensenlevens, allemaal door vreselijk mismanagement van de bossen. Er moet nu een oplossing komen, of de overheidsbetalingen worden stopgezet", schrijft hij.

"Er is geen andere oorzaak van deze enorme, dodelijke en kostbare branden in Californië dan dat het bosbeheer zo slecht is."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!