De voormalige Sovjet-leider Michail Gorbatsjov heeft opnieuw gewaarschuwd voor de oplopende spanningen tussen Rusland en de Verenigde Staten en beide landen gemaand niet terug te keren naar de dagen van de Koude Oorlog.

"We moeten oorlog eens en voor altijd uitbannen. Het allerbelangrijkste is om af te komen van kernwapens", aldus de 87-jarige Gorbatsjov donderdag in een bioscoop in Moskou, waar hij de première van de film Meeting Gorbachev bijwoonde.

Vorige maand kondigde de Amerikaanse president Donald Trump aan dat de Verenigde Staten zich zouden terugtrekken uit het INF-ontwapeningsverdrag. Gorbatsjov heeft dat verdrag in 1987 ondertekend namens de Sovjet-Unie.

"Het gevaarlijkste zou zijn om terug te keren naar confrontatie, het begin van een nieuwe wapenwedloop. Ze spreken nu al over een kernoorlog als iets volkomen acceptabels. Hij wordt voorbereid, scenario's worden besproken", aldus de oud-wereldleider.

Gorbatsjov, die met gezondheidsproblemen kampt, voerde niet zelf het woord, maar liet een assistent zijn toespraak voorlezen.

De Rus, lid van de communistische partij sinds zijn studiejaren, werd in 1985 algemeen leider van het politburo (uitvoerend orgaan). Vijf jaar later werd hij president. Hij vervulde die functie tot het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991, toen ook een einde kwam aan de Koude Oorlog.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!