In de Amerikaanse staat Californië zijn tienduizenden mensen op de vlucht geslagen voor een grote natuurbrand die daar sinds donderdagochtend woedt. De lokale autoriteiten spreken van een "chaotische evacuatie". Er zijn onbevestigde berichten over slachtoffers.

De brand, die Camp Fire is gedoopt, heeft al meer dan 3.200 hectare in de as gelegd. Door de harde wind en de droogte van de afgelopen tijd grijpt het vuur snel om zich heen.

De circa 27.000 inwoners van het stadje Paradise - zo'n 240 kilometer ten noorden van San Francisco - werden opgeroepen de stad te verlaten. Door ongelukken raakten uitvalswegen geblokkeerd en lieten veel mensen hun voertuigen achter om lopend te vluchten, zo melden de autoriteiten.

"We moesten door de vlammen rijden om hier te komen", vertelde een inwoner die op een motorfiets was ontsnapt in gesprek met de televisiezender Action News Now. Volgens berichten op sociale media staan in Paradise onder meer een ziekenhuis, een school en een supermarkt in brand.

"Het is zeer chaotisch. Het is een heel grote brand", zei een agent van de California Highway Patrol.

Natuurbranden verschroeiden dit jaar al meer dan 250.000 hectare land in Californië. Dit is twee keer zo veel als in 2017 en drie keer meer dan het gemiddelde in de afgelopen vijf jaar.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!