Volgens rechters in San Francisco had de Amerikaanse president Donald Trump een beschermingsprogramma voor kinderen die als illegale migranten de VS zijn binnengekomen niet mogen beëindigen.

"Het intrekken van het programma is arbitrair en tijdens het intrekken is niet de wet gevolgd", stelden de drie rechters donderdag. "De eisers gaan waarschijnlijk ook de andere zaken winnen."

Door het programma krijgen de zogenoemde 'dreamers' een werkvergunning. Ze kunnen echter geen Amerikaans staatsburger worden. Het programma met de naam Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA) biedt bescherming aan 700.000 kinderen. Het gaat voornamelijk om kinderen uit Midden-Amerika.

De voormalige Amerikaanse president Barack Obama startte het plan in 2012. Trump stopte het programma in september 2017.

Die beslissing werd door meerdere staten aangevochten, waarna rechters zeiden dat het programma moet doorgaan. Die beslissing werd ook weer aangevochten. Waarschijnlijk wordt de uiteindelijke beslissing door het Hooggerechtshof genomen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!