Er hangt een giftige deken van smog boven de Indiase hoofdstad New Delhi. Er werd ondanks een verbod massaal vuurwerk afgestoken tijdens het jaarlijkse lichtjesfeest Divali. Het aantal fijnstofdeeltjes in de lucht is daardoor gestegen tot niveaus die gevaarlijk voor de gezondheid zijn.

Ook zonder vuurwerk is het al beroerd gesteld met de luchtkwaliteit in de hoofdstad van India. Om erger te voorkomen, had het hooggerechtshof van India bepaald dat vuurwerk niet langer dan twee uur toegestaan zou zijn, maar daar trokken veel mensen zich niks van aan, zegt de BBC

Divali is een van de belangrijkste feesten van hindoes. Het licht, al dan niet in de vorm van vuurwerk, symboliseert een overwinning van het goede over het kwaad.

Op sociale media woedde veel discussie over de luchtvervuiling en het verband met vuurwerk. Sommige inwoners namen selfies met mondkapjes op om zich te beklagen. Anderen wezen erop dat de lucht zonder vuurwerk ook sterk vervuild is en dat het tijd wordt dat de overheid daar iets tegen doet.