Jemenitische regeringstroepen zijn woensdag verder opgetrokken naar Hodeidah. Het offensief om de belangrijke havenstad is een directe bedreiging voor miljoenen uitgehongerde inwoners van Jemen, waarschuwt de VN.

Tot 80 procent van alle noodhulp, brandstof en handelsgoederen die Jemen binnenkomt, komt aan in Hodeidah. Volgens de VN kan een beschadiging of blokkade van de havenfaciliteiten leiden tot een "catastrofaal" aantal slachtoffers, meldt de BBC.

VN-kinderorganisatie Unicef waarschuwde dinsdag al dat de gevechten in Hodeidah gevaarlijk dicht in de buurt komen van een ziekenhuis in het zuiden van de stad, waar onder anderen 59 kinderen zijn opgenomen.

Het regeringsleger opende vorige week donderdag een offensief om de westelijke havenstad te heroveren op de Houthi-rebellen. Vooral rond het vliegveld en de universiteit van Hodeidah wordt volgens internationale hulpverleners hevig gevochten. Tot dusver zijn 150 dodelijke slachtoffers gemeld.

De Saoedische coalitie voerde honderden luchtaanvallen uit om de Jemenitische grondgroepen te ondersteunen. Op zaterdag waren dat er al zo'n tweehonderd, zeiden hulpverleners.