De 78 schoolkinderen die begin deze week in Kameroen werden ontvoerd zijn woensdag vrijgelaten. Ook een van de drie ontvoerde schoolmedewerkers is weer op vrije voeten.

Alleen het schoolhoofd en een leraar zitten nog vast, meldt Samuel Fonki, een priester die met de gijzelnemers onderhandelt. De groep was maandag meegenomen door gewapende mannen. Dat gebeurde bij een school in de stad Bamenda.

Een legerwoordvoerder wees met een beschuldigende vinger naar separatisten, die op hun beurt beweerden dat regeringstroepen een ontvoering in scène hadden gezet. Zij zouden zo de opstandelingen de schuld in de schoenen willen schuiven.

Fonki zei eerder ook dat separatisten verantwoordelijk zijn. Dezelfde gewapende groep zou vorige maand ook al elf andere scholieren hebben ontvoerd. Toen zou in stilte losgeld zijn betaald door de school. Het is nog onduidelijk of dat nu ook is gebeurd.

Een meerderheid van de inwoners van Kameroen spreekt Frans, slechts een minderheid nabij de grens met Nigeria is Engelstalig. De Engelstalige minderheid streeft naar een eigen staat.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!