De Europese Commissie maakt 90 miljoen euro extra vrij voor humanitaire hulp in Jemen om de ergste voedselcrisis ter wereld te bestrijden. Het geld wordt gebruikt voor voedsel, water, gezondheidszorg, onderdak, onderwijs en sanitaire voorzieningen.

Ruim drie kwart van de bevolking (22 miljoen mensen) is afhankelijk van internationale hulp. Zo'n 8,4 miljoen mensen dreigen van honger om te komen.

"We zijn bezig met een race tegen de klok om een hongersnood in Jemen te voorkomen", zegt EU-commissaris Christos Stylianides (Humanitaire Hulp) dinsdag. De 90 miljoen euro wordt verdeeld onder hulporganisaties die actief zijn in Jemen.

De enige manier om de humanitaire tragedie te stoppen is een politieke oplossing die het geweld beëindigt, aldus de Cyprioot. Hij roept de strijdende partijen op hulpverleners niet te belemmeren.

Met het nieuwe hulppakket komt het totaalbedrag dat de EU dit jaar aan humanitaire hulp in Jemen uitgeeft op 118 miljoen euro. Sinds het conflict in 2015 uitbrak gaat het om ruim 323 miljoen.

De EU probeert ook de cholera-epidemie in het Arabische land, waar bijna 1,2 miljoen mensen door zijn getroffen, te bestrijden.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!