De vertrekkende chef van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst BfV, Hans-Georg Maassen, is door minister Horst Seehofer van Binnenlandse Zaken definitief met vervroegd pensioen gestuurd. Maassen zou aanvankelijk een andere functie krijgen.

In de afscheidsspeech van Maassen bij de BfV stonden volgens Seehofer "onacceptabele" opmerkingen die een verdere vertrouwensrelatie onmogelijk maken.

In de bewuste toespraak, die achter gesloten deuren plaatsvond, veroordeelde Maassen het "naïeve en linkse" regeringsbeleid van de coalitie van CDU en SPD. Hij liet ook weten een politieke carrière te overwegen.

Maassen moest zijn baan bij de BfV aanvankelijk verruilen voor een andere functie, omdat hij in opspraak was geraakt na ongeregeldheden in de Oost-Duitse plaats Chemnitz. Hij betwijfelde de echtheid van videobeelden waarop te zien zou zijn hoe rechts-extremisten jacht maken op mensen met een buitenlands uiterlijk.

De oud-veiligheidschef werd aanvankelijk gesteund door minister Seehofer van Binnenlandse Zaken, die hem de post van staatssecretaris aanbood met een bijpassende salarisverhoging. Coalitiepartner SPD dreigde daarop uit de regering te stappen, waarna Seehofer zijn aanbod afzwakte naar de functie van 'speciaal gezant'.