De Verenigde Staten hebben Iran vrijdag dezelfde sancties opgelegd die in 2015 waren opgeheven. Daarnaast zijn aanvullende maatregelen opgelegd. Het gaat volgens de Amerikaanse regering om de zwaarste sancties ooit.

De sancties werden in 2015 opgeheven door de toenmalige Amerikaanse president Barack Obama nadat het atoomakkoord was ondertekend. De Amerikaanse president Donald Trump trok zich eerder dit jaar terug uit dat akkoord, omdat hij dacht dat Iran het akkoord schond. 

Naast de oude sancties die weer zijn ingesteld, zijn zevenhonderd mensen toegevoegd aan de lijst met mensen die onder de sancties vallen. Ook willen de Verenigde Staten dat Iran uit het wereldwijde bankberichtennetwerk SWIFT wordt gegooid. 

"Als SWIFT zaken blijft doen met Iran, dan leggen we ook sancties op aan dat bedrijf", zei minister van Economische Zaken Steven Mnuchin.

Een woordvoerder van de Iraanse regering heeft al laten weten zich geen zorgen te maken. "Zij kunnen ons niets maken. Wij kunnen onze zaken eenvoudig regelen met hun sancties."

Tegoeden worden weer bevroren

Een belangrijk onderdeel van de opgeheven sancties waren Iraanse tegoeden die weer bruikbaar werden. In totaal was voor 3 miljard euro aan tegoed bevroren door de Amerikaanse sancties. Dat geld kwam in 2015 weer beschikbaar. 

Het werd ook makkelijker voor buitenlandse praktijken om in Iran te investeren. Dat kan nu weer lastiger worden, omdat de VS die bedrijven dan sancties oplegt. 

Europese landen veroordelen sancties

De Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland hebben de nieuwe sancties veroordeeld. De EU en de drie lidstaten zijn nog wel onderdeel van het atoomakkoord. 

Daarnaast wil de EU de belangen van Europese bedrijven die handel drijven met Iran beschermen tegen de Amerikaanse sancties.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!