De Spaanse openbaar aanklager heeft vrijdag celstraffen tot 25 jaar geëist tegen negen Catalaanse leiders die worden vervolgd voor rebellie na de mislukte onafhankelijkheidsstrijd. 

De hoogste straf is geëist tegen de voormalige vicepresident Oriol Junqueras, de leider van de linkse Catalaanse partij Esquerra Republicana (ER). 

Tegen acht andere leiders zijn straffen van 11,5 en 10 jaar geëist. Ze worden ook verdacht van het misbruik van gelden voor hun onafhankelijkheidsstrijd en "ongehoorzaamheid".

Aanvankelijk werden door de openbaar aanklager straffen tot twee keer zo hoog geëist, omdat hij de politici onder meer wilde vervolgen voor rebellie. De hoofdofficier van Justitie besloot die eis niet over te nemen en de aanklacht van rebellie te laten vallen. De politici worden in plaats daarvan nu vervolgd voor opruiing.

Carles Puigdemont schreef vorig jaar het onafhankelijkheidsreferendum uit. Ongeveer 40 procent van de stemgerechtigden ging naar de stembus. Ruim 90 procent van de stemmers koos voor onafhankelijkheid. 

Hierop greep de politie hard in, wat tientallen gewonden tot gevolg had. Nadat Puigdemont op 27 oktober de onafhankelijkheid uitriep, stelde de toenmalige Spaanse premier Mariano Rajoy het dagelijkse bestuur van Catalonië op non-actief. 

Puigdemont vluchtte naar het buitenland met enkele ministers. Hij leeft op dit moment in ballingschap in België. 

Waarom wil Catalonië een onafhankelijke staat?
111
Waarom wil Catalonië een onafhankelijke staat?

Catalanen protesteren nog altijd in Spanje

Met regelmaat vinden in Spanje nog Catalaanse protesten plaats. Ook Puigdemont heeft de strijd nog niet opgegeven.

Eind vorige maand startte hij zijn nieuwe partij, Crida Nacional (Nationale Oproep), waarmee hij opnieuw seperatisten bijeen wil krijgen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!