De Indonesische reddingsbrigade heeft de zwarte doos van het maandag neergestorte vliegtuig van Lion Air gevonden. 

Een van de duikers van het team bevestigde de vondst in gesprek met Indonesische media, meldt persbureau Reuters vrijdag. De man zei dat de vluchtrecorder tussen wrakstukken op de zeebodem lag. 

De autoriteiten zochten met sonar naar de resten van het in de Javazee neergestorte toestel. Woensdag stuitten ze daarbij op een groot deel van het vliegtuig, waarschijnlijk een deel van de romp. Later vingen reddingswerkers signalen op die door de zwarte doos van het vliegtuig werden uitgezonden.

Met de zwarte doos kan mogelijk worden vastgesteld wat de oorzaak van de vliegramp was.

Duikers vinden zwarte doos van neergestort toestel Lion Air
50
Duikers vinden zwarte doos van neergestort toestel Lion Air

Gebied werd al verkend door duikers

Woensdagochtend werd het gebied op de zeebodem, dat op 35 meter diepte ligt, al door duikers verkend.

Het toestel van budgetmaatschappij Lion Air was op weg van de Indonesische hoofdstad Jakarta naar Pangkal Pinang op het eiland Banka, ten oosten van Sumatra. De vlucht zou ongeveer een uur gaan duren. Vlak na het opstijgen stortte het vliegtuig echter neer in de Javazee.

Bij de ramp kwamen waarschijnlijk alle 189 inzittenden om het leven. De crash wordt beschouwd als de op één na zwaarste vliegramp van Indonesië.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!