Een rechtbank in Peru heeft bepaald dat de conservatieve politicus Keiko Fujimori per direct terug de gevangenis in moet.

Vorige maand oordeelde een andere rechtbank nog dat de oppositieleider en tevens de dochter van oud-president Alberto Fujimori haar zaak in vrijheid mocht afwachten. De advocaat van de politicus had toen succesvol betoogd dat er geen sprake was van vluchtgevaar.

Keiko Fujimori werd op 10 oktober gearresteerd. Ze wordt ervan verdacht in 2011 illegale campagnebijdragen te hebben ontvangen van het Braziliaanse bedrijf Odebrecht, de spil in een reeks corruptieschandalen. Fujimori verloor de verkiezingen in dat jaar van Ollanta Humala, die tot 2016 president was.

De vader van de 43-jarige politicus zit zelf ook weer vast. Hij zat een gevangenisstraf uit voor misdaden tegen de menselijkheid en kreeg eerder dit jaar gratie. Die beslissing is inmiddels echter teruggedraaid door het Peruaanse hooggerechtshof.

De tachtigjarige Fujimori was tussen 1990 en 2000 president van Peru. Naast de Peruaanse nationaliteit, bezit hij ook een Japans paspoort. Dat verkreeg de oud-president in 2000 toen hij naar dat land vluchtte.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!