Het hooggerechtshof in Pakistan heeft de christelijke vrouw Asia Bibi vrijgesproken. De moeder van vier kinderen werd in 2010 door een rechtbank veroordeeld tot de doodstraf wegens godslastering. De zaak leidde wereldwijd tot ophef.

Bibi zou denigrerende opmerkingen hebben gemaakt over de profeet Mohammed tijdens een ruzie over drinkwater met moslima's uit haar dorp. De vrouw heeft dat altijd ontkend.

De voorzitter van het hooggerechtshof verwees in zijn uitspraak naar de Koran. Hij stelde dat tolerantie een van de basisprincipes van de islam is. De advocaat van Bibi prees het hooggerechtshof, omdat het hof niet is bezweken onder de druk. "Dit is geweldig nieuws voor Pakistan en de wereld", zei de raadsman.

De beslissing van het hof leidde in Pakistan meteen tot opschudding. TLP, een radicaalislamitische partij, vindt dat de betrokken rechters zelf de dood verdienen. Aanhangers van de partij blokkeerden uit protest wegen in Karachi en Lahore.

De TLP zat ook achter de grootschalige protesten in Pakistan vanwege de cartoonwedstrijd over profeet Mohammed die PVV-leider Geert Wilders wilde organiseren. Wilders blies de wedstrijd uiteindelijk af.

Nederlandse minister beloofde zich in te zetten voor Bibi

De veroordeling van de Pakistaanse vrouw maakte ook in de Tweede Kamer veel los. In antwoord op Kamervragen zegde toenmalig minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken toe zich te blijven inzetten voor Bibi.

Fractievoorzitter Gert-Jan Segers van de ChristenUnie reageerde woensdag via Twitter opgetogen op het nieuws dat Bibi is vrijgesproken. "Het recht heeft gezegevierd en gebeden zijn verhoord", aldus Segers.

Volgens critici wordt de wet tegen godslastering in Pakistan geregeld misbruikt om religieuze minderheden te vervolgen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!