De FBI heeft een onderzoek ingesteld naar de lastercampagne die tegen de Amerikaanse speciaal aanklager Robert Mueller zou worden gevoerd.

Meerdere vrouwen zijn mogelijk benaderd met de vraag of zij Mueller, verantwoordelijk voor het Ruslandonderzoek rond president Donald Trump, wilden beschuldigen van seksuele intimidatie. Hiervoor zouden ze geld aangeboden hebben gekregen.

De commissie-Mueller verzocht de federale politiedienst een onderzoek te starten, nadat meerdere journalisten erover hadden geschreven, meldt The Atlantic dinsdag. Het Amerikaanse tijdschrift verwijst hierbij naar het verhaal van een vrouw.

De vrouw werkte in 1974 als juridisch medewerker voor een bedrijf waar Mueller destijds ook werkzaam was. Ze verklaart gebeld te zijn door een man die voor Jack Burkman werkt. Burkman is een Republikeinse advocaat, lobbyist en radiopresentator.

De man aan de telefoon bood aan de schulden van de vrouw te betalen en beloofde een cheque van 20.000 dollar (17.600 euro). Vorige week lichtte de vrouw meerdere journalisten in over dit contact.

Burkman vertelde persbureau Reuters dat hij contact heeft met vijf vrouwen die naar eigen zeggen zijn misbruikt door Mueller. De advocaat, die in het verleden rechtse complottheorieën heeft verspreid via sociale media, zegt dat zeker één van die vrouwen woensdag haar verhaal zal doen op een persconferentie.

Lobbyist noemt vrouw 'een grap'

Burkman ontkende in een verklaring te hebben betaald voor de belastende informatie. Hij noemt de vrouw die hem daarvan beschuldigt "een grap". Ook beweert hij dat Mueller hem in een slecht daglicht plaatst om mensen af te leiden van de beschuldigingen.

Vorige week plaatste de radiopresentator een video op Facebook waarin hij vertelt dat er gewerkt wordt aan een verhaal over de speciaal aanklager. Hij zei zeven vrouwen te hebben gesproken die door Mueller zijn geïntimideerd. Ook verklaarde hij dat vier bronnen hebben verteld dat Mueller een alcoholist is.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!