De Amerikaanse maffiabaas James 'Whitey' Bulger is vermoord in een gevangenis in de Amerikaanse staat West Virginia, melden diverse Amerikaanse media. De 89-jarige crimineel zat daar vijf jaar vast.

De bejaarde maffioso werd in 2013 tot tweemaal levenslang plus vijf jaar veroordeeld voor elf moorden en een reeks andere misdaden, van afpersing tot witwassen.

Bulger was overgebracht van een andere gevangenis naar de zwaarbeveiligde penitentiaire inrichting in Hazelton. Hij zou daar in de cel om het leven zijn gebracht.

De autoriteiten bevestigen dat Bulger dood is aangetroffen in zijn cel, maar hebben nog niet bevestigd dat er sprake is van moord. Er komt een onderzoek naar het overlijden van de Amerikaan. 

Maffiabaas was tientallen jaren voortvluchtig

De maffiabaas was tientallen jaren voortvluchtig en werd uiteindelijk op 81-jarige leeftijd opgepakt. Bulger, die zijn bijnaam 'Whitey' te danken heeft aan zijn spierwitte haar, groeide op in een ruige wijk in het zuiden van Boston.

Hij leidde samen met Stephen 'The Rifleman' Flemmi de gewelddadige Winter Hill Gang, een bende met veel leden van Ierse afkomst, die in Boston in drugs handelde en een grote vinger in de pap had in de gokwereld. Volgens justitie was het tweetal verantwoordelijk voor een twintigjarig "schrikbewind dat bol stond van intimidatie en moord".

"De omvang, de hardvochtigheid en de verdorvenheid van uw misdaden zijn bijna onvoorstelbaar", constateerde de rechter die het vonnis uitsprak. De rechtbank veroordeelde Bulger ook tot het betalen van een schadevergoeding van 19,5 miljoen dollar (14,5 miljoen euro) aan slachtoffers en nabestaanden.

Informant 'Whitey' sloeg op vlucht na tip FBI-agent

'Whitey' sloeg in 1995 op de vlucht, na een tip van een FBI-agent dat vervolging aanstaande was. Bulger was zelf in die tijd een informant voor de FBI, die hij inlichtingen verstrekte over zijn rivalen van de New England Mob.

De FBI-agent die uit de school klapte werd in 2002 veroordeeld wegens gangsterpraktijken en het beschermen van Bulger en Flemmi. Tijdens de rechtszaak raakte de FBI in ernstige verlegenheid, omdat die aan het licht bracht dat de federale politie innige banden onderhield met Bulger en zijn trawanten.

Na zijn verdwijning werd Bulger een van de meest gezochte misdadigers in de VS. Zijn foto stond naast die van Osama Bin Laden op de Most Wanted List van de FBI. In het Ierse arbeidersmilieu van Boston en ook elders stond hij echter te boek als een ruwe bolster met een blanke pit.

Bulger deelde feestkalkoenen uit voor Thanksgiving

Hij zou zich hebben bekommerd om de armen, deelde feestkalkoenen uit voor Thanksgiving en hield zijn wijk drugsvrij. Justitie maakte bij de rechtszaak met gruwelijke bijzonderheden van de moorden van Bulger korte metten met die Robin Hood-reputatie.

Bulger was het onderwerp van meerdere boeken. Ook stond hij model voor de misdaadbaas gespeeld door Jack Nicholson in The Departed, de veelbekroonde film van Martin Scorsese en speelde Johnny Depp Bulger in de film Black Mass

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!