Myanmar en Bangladesh hebben een akkoord bereikt over de terugkeer van Rohingya-vluchtelingen. Vanaf begin november zullen vluchtelingen terugkeren naar Myanmar, maakt de regering van Bangladesh dinsdag bekend.

In 2017 sloegen bijna 100.000 Rohingya's op de vlucht na een toename van geweld tegen de minderheidsgroep in de Myanmarese regio Rakhine. De meeste vluchtelingen verblijven in kampen in buurland Bangladesh.

Het geweld nam in augustus 2017 toe nadat Rohingya-opstandelingen aanvallen hadden uitgevoerd op controleposten van het Myanmarese leger. Het leger sloeg met harde hand terug. Getuigen spraken over moordpartijen, verkrachtingen en brandstichting.

Amnesty International maakt zich zorgen over de veiligheid van de Rohingya's die terugkeren naar hun land van herkomst.

Volgens de organisatie moet voorkomen worden dat zij gedwongen terug moeten naar Myanmar en daar het risico lopen vermoord te worden.

De Verenigde Naties vinden dat het Myanmarese leger moet worden vervolgd vanwege de misdaden tegen de menselijkheid die zouden zijn begaan in Rakhine.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!