Julian Assange heeft maandag een rechtszaak verloren van Ecuador. De WikiLeaks-oprichter maakte tevergeefs bezwaar tegen de aanscherping van zijn huisregels in de ambassade van het Zuid-Amerikaanse land in Londen.

Assange verblijft al sinds 2012 in de ambassade. Hij kwam daar toen een Britse rechtbank groen licht gaf voor zijn uitlevering aan Zweden. 

De oprichter van klokkenluiderwebsite WikiLeaks vreesde dat de Zweedse autoriteiten hem zouden overdragen aan de Verenigde Staten. Daar zou hij dan vervolgd kunnen worden voor het publiceren van geheime informatie.

De relatie tussen Assange en Ecuador is inmiddels verzuurd. Nadat hij onlangs nieuwe huisregels opgelegd kreeg, spande hij een rechtszaak aan tegen de Ecuadoraanse regering. Vervolgens besloot Ecuador te stoppen met de bemiddeling tussen Assange en het Verenigd Koninkrijk.

De rechter ging niet mee in de bezwaren van Assange, omdat het Ecuadoraanse ministerie van Buitenlandse Zaken zeggenschap heeft over zijn leefomstandigheden. De advocaten van Assange kondigden direct aan die uitspraak te zullen aanvechten.

Assange zegt dat Ecuador zijn asiel wil beëindigen

Assange legde maandag vanuit de ambassade telefonisch een verklaring af tijdens de behandeling van zijn zaak in Ecuador. 

Hij beweerde dat president Lenin Moreno al heeft besloten zijn asiel te beëindigen, al zou het bevel daartoe nog niet zijn gegeven. De regering zou hem aan de Amerikanen willen overdragen.

De vertegenwoordiger van de staat sprak dat tegen. "Als meneer Assange wil blijven en zich aan de regels houdt, mag hij zo lang in de ambassade blijven als hij wil", zei procureur-generaal Inigo Salvador. Hij stelde dat het verblijf van Assange zijn land al 5,2 miljoen euro heeft gekost.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!