De Verenigde Staten sturen 5.200 manschappen naar het zuiden van het land om daar de grens bij Mexico te bewaken. Hiermee wil de Amerikaanse president Donald Trump de stroom van illegale migranten beperken.

Achthonderd militairen zijn al onderweg naar de zuidelijke staat Texas, aldus de hooggeplaatste generaal Terrence O'Shaughnessy maandagavond tijdens een persconferentie. 

De troepen hebben onder de Amerikaanse wet niet de bevoegdheid migranten fysiek te weren, te arresteren of vast te houden. Wel kunnen ze ondersteunende taken uitvoeren, zoals bijvoorbeeld verkenningsvluchten. 

Migranten op weg naar VS botsen met politie bij grens Mexico
60
Migranten op weg naar VS botsen met politie bij grens Mexico

Trump spreekt van 'nationale crisis'

Het besluit om legereenheden naar de zuidelijke landsgrens te sturen, werd donderdag bekendgemaakt en kwam niet onverwacht. Trump zei in de dagen daarvoor dat hij een voorstander was van een strengere grensbewaking. 

De president deed zijn uitlatingen na berichtgeving over een karavaan van migranten die vanuit Zuid-Amerika onderweg is naar de Verenigde Staten. De karavaan bestaat uit duizenden personen en komt mogelijk deze week aan bij de Amerikaanse grens. Trump sprak van een "nationale crisis".

Volgens Trump bestaat de karavaan onder anderen uit "zeer slechte mensen" en moeten zij terugkeren naar hun eigen land. "Jullie worden niet toegelaten in de Verenigde Staten, tenzij jullie het migratieproces doorstaan", benadrukte hij maandag op Twitter.

"Ik denk dat de president duidelijk heeft gemaakt dat grensbewaking een kwestie van nationale veiligheid is", aldus O'Shaughnessy maandag. Volgens de generaal zal een aantal van de militairen bij de grens bewapend zijn.

Trump dreigt met verminderen financiële hulp

Trump dreigde vorige week financiële hulp aan Midden-Amerikaanse landen te verminderen, als zij toelaten dat de karavaan verder trekt naar de Verenigde Staten. Daarop besloot Mexico migranten tijdelijke werkvergunningen aan te bieden. Meer dan zeventienhonderd migranten zijn al op het aanbod ingegaan.

Duizenden migranten hebben ervoor gekozen om door te reizen naar het noorden. Het is niet bekend uit hoeveel personen de karavaan precies bestaat. Schattingen variëren van 3.500 tot 7.000. Onderweg voegen zich nog steeds mensen bij de karavaan.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!