De Duitse bondskanselier Angela Merkel is na 2021 niet meer beschikbaar als bondskanselier en parlementslid. Ook treedt ze af als voorzitter van haar partij CDU, heeft de 64-jarige Merkel maandag gezegd tijdens een persconferentie.

Merkel stelt dat haar politieke loopbaan in 2021 voorbij zal zijn en ze daarom geen functie bij de Europese Unie ambieert.

Merkel is sinds 2005 bondskanselier van Duitsland en geeft momenteel leiding aan haar vierde regering. In 2021 zijn de volgende Duitse parlementsverkiezingen.

Merkels CDU leed afgelopen zondag een verkiezingsnederlaag bij regionale verkiezingen in de deelstaat Hessen. De partij kreeg 27 procent van de stemmen, wat de slechtste uitslag was sinds 1966. De partij verloor 11 procent van de stemmen.

Eerder verloor zusterpartij CSU ook al flink bij de verkiezingen in Beieren. Coalitiepartner SPD verloor eveneens. Met haar besluit wil Merkel haar partij de ruimte geven om zich op de toekomst te richten.

"Ik ben ervan overtuigd dat we meer kansen dan bedreigingen hebben", aldus Merkel. "Maar we moeten onze coalitie opnieuw evalueren."

Profiel Angela Merkel: Van activist in de DDR tot bondskanselier
178
Profiel Angela Merkel: Van activist in de DDR tot bondskanselier

Nieuwe voorzitter in december gekozen

Merkel stelt dat de CDU na de recente verliezen niet langer op dezelfde manier kan doorgaan. Volgens haar hing de schaduw van de regering over de deelstaatverkiezingen en moeten de resultaten leiden tot de ommekeer bij haar coalitie.

Eerder stelde Merkel dat de functies van partijvoorzitter en bondskanselier bij dezelfde persoon horen te liggen. Daar komt ze maandag met haar besluit op terug.

Het is nog niet bekend wie Merkel zal opvolgen als partijvoorzitter. Naar verwachting kiest CDU in december tijdens het partijcongres een nieuwe voorzitter. Merkel stelt dat meerdere partijgenoten zich beschikbaar hebben gesteld. 

Angela Merkel: 'Het was een eer jullie bondskanselier te zijn'
61
Angela Merkel: 'Het was een eer jullie bondskanselier te zijn'

Merkel vormde vorig jaar vierde kabinet

Merkel leidt de CDU sinds 2000, toen ze Wolfgang Schäuble opvolgde als voorzitter. Bij de Bondsdagverkiezingen in 2005 werd Merkel lijsttrekker voor de CDU. Ze won die verkiezingen, nadat de partij al jaren successen boekte in regionale verkiezingen.

Ze is sinds november 2005 de bondskanselier en vormde afgelopen jaar haar vierde kabinet. De CDU/CSU en de SPD regeren momenteel voor de derde keer samen onder het leiderschap van Merkel. 

De regeringsdeelname van de SPD verliep niet zonder slag of stoot. Binnen de partij bestaat onvrede over de regeringsdeelname en de aanhoudende electorale verliezen.

Mede daarom is de huidige coalitie tot nu toe de minst stabiele regering onder leiding van Merkel. De partij van Merkel ligt de afgelopen tijd vooral vaak overhoop met coalitiepartner CSU.

Die Beierse partij voelt in de eigen deelstaat de druk van het rechtspopulistische en immigratiekritische Alternative für Deutschland in de nek. Partijleider en minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehöfer kraakt daarom het vluchtelingenbeleid van Merkel.