Een paar duizend milieuactivisten uit heel Europa, waaronder 140 Nederlanders, hebben in het bos waar bruinkool wordt gewonnen bij het Duitse Hambach (net over de grens bij Heerlen) een spoorlijn van energiebedrijf RWE bezet. 

Het spoor wordt gebruikt om bruinkool te transporteren van de groeve naar elektriciteitscentrales.

"Met de actie wordt een noodkreet aan de samenleving geluid om massaal in opstand te komen tegen de fossielebrandstoffen-industrie om de urgente dreiging van klimaatchaos te voorkomen", zegt een woordvoerder van de Nederlandse activisten.

Ook richt het protest zich tegen schade die de winning van bruinkool aanricht in het landschap.

De Duitse politie is massaal aanwezig, maar heeft nog niet ingegrepen. Wel zijn de activisten gesommeerd het spoor te verlaten. Bij Hambach is het talud erg steil en bestaat volgens de politie gevaar voor aardverschuivingen.

In de ochtend probeerden 250 activisten de groeve binnen te dringen. De politie voorkwam dat met onder meer pepperspray en wapenstokken. De hele groep werd in hechtenis genomen.

Duitsers blokkeren spoor tegen bruinkoolwinning
51
Duitsers blokkeren spoor tegen bruinkoolwinning

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!