In de Australische steden Sydney en Melbourne zijn zo'n 1.500 mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de detentiecentra op eilanden in de Stille Oceaan. In die detentiecentra worden asielzoekers vastgehouden die per boot Australië probeerden te bereiken.

De demonstratie was vooral gericht op het welzijn van de vastgehouden kinderen op het eilandstaatje Nauru, hoewel de organisaties achter de betoging vinden dat alle vluchtelingen moeten worden vrijgelaten.

"Laat de kinderen gaan, iedereen moet weg en breng ze hier", zei Ian Rintoul van de Vluchtelingen Actie Coalitie zaterdag.

In Sydney verzamelden zo'n duizend betogers zich in het stadscentrum. In Melbourne kwamen ongeveer vijfhonderd mensen af op de betoging.

Meer dan veertienhonderd mensen worden vastgehouden op de door Australië gerunde detentiecentra op de eilanden Nauru en Manus in Papoea-Nieuw-Guinea. Sommigen verblijven daar al jaren. Volgens critici zijn de leefomstandigheden in de detentiecentra niet menswaardig.

Australië begon in 2001 met het opzetten van detentiecentra buiten het eigen grondgebied. Dat moest asielzoekers ontmoedigen om in bootjes de oversteek te wagen.

Een detentiencentrum voor asielzoekers die Australië probeerden te bereiken in het eilandstaatje Nauru. (foto: AFP)

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!