In de kathedraal van de Britse stad Salisbury is een man opgepakt die probeerde een exemplaar van de Magna Carta te stelen. Hij had met een hamer de glazen kast waarin het document uit 1215 tentoongesteld is stukgeslagen.

De 45-jarige arrestant deed zijn poging donderdagmiddag, melden Britse media. Na getuigenverklaringen kon hij snel worden gearresteerd. Het document is niet beschadigd.

De Magna Carta is een handvest waarin rechtspraakregels en vrijheden voor Engelse leenmannen en geestelijken zijn vastgelegd, ondertekend door koning Jan zonder Land. Er zijn vier exemplaren van bewaard gebleven, waarvan een in de kathedraal van Salisbury.

De stad was eerder dit jaar in het nieuws door de bijna fatale vergiftiging van de Russische dubbelspion Sergei Skripal en zijn dochter met het zenuwgas novichok. De twee Russische verdachten die door de Britten werden geïdentificeerd houden bij hoog en laag vol dat ze alleen in Salisbury waren om de kathedraal te bezichtigen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!