De Europese politieorganisatie Europol heeft 241 kinderen gered van seksueel misbruik. Dat is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen Interpol en experts uit 21 landen. Zij bekeken miljoenen foto's en video's en haalden daar aanwijzingen uit over zowel slachtoffers als daders.

Dat heeft geleid tot de arrestatie en vervolging van 94 daders in 28 landen, meldt Europol.

Europol organiseert ieder jaar zo'n onderzoekssessie met tientallen experts. De vijfde sessie van de Victim Identification Taskforce werd de afgelopen twee weken gehouden.

Naast de expertsessie wordt sinds vorig jaar zomer ook een beroep gedaan op het publiek. Dat heeft al 22.000 tips opgeleverd en heeft geleid tot de identificatie van acht misbruikslachtoffertjes en één dader.

Het is niet bekend welke nationaliteiten de geredde slachtoffers hebben. Europol mag die informatie niet vrijgeven, zei een woordvoerder tegen NU.nl. Omdat de politiedienst een samenwerkingsverband van de EU-lidstaten is, zou het politiek te gevoelig zijn om informatie te publiceren die kan suggereren dat de ene lidstaat een groter misbruikprobleem heeft dan de andere.