Zeker achttien scholieren en docenten zijn donderdag aan de Jordaanse kant van de Dode Zee om het leven gekomen. Ze kwamen om door een plotselinge overstroming als gevolg van hevig noodweer.

De bus waarin ze zaten, spoelde van de weg af. Volgens de plaatselijke autoriteiten zijn ten minste 22 anderen gewond geraakt. In het getroffen gebied is de noodtoestand uitgeroepen.

De slachtoffers werden door het kolkende water verrast tijdens een schoolreisje. Ze maakten deel uit van een groep van 44 mensen die op weg was naar een warmwaterbron in de bij toeristen populaire regio Zara Maeen.

Behalve de kinderen en leraren, zijn mogelijk ook andere toeristen meegesleurd. Het is onduidelijk of er vermisten zijn. Gevreesd wordt dat het dodental verder zal oplopen. De zoektocht naar overlevenden is nog gaande.

Hulpverleners hebben volgens mediaberichten tot dusver 34 personen in veiligheid gebracht. Van de mensen die met letsel in het ziekenhuis zijn beland, zijn enkelen er slecht aan toe. Er is snel een grote reddingsoperatie gestart, waarbij onder meer helikopters worden ingezet.

Jordaanse legereenheden zijn ter ondersteuning naar de plaats van de ramp gestuurd. Op verzoek van Amman verlenen Israëlische militairen met helikopters assistentie.