Zuid-Korea heeft voor het eerst stoffelijke resten aangetroffen tijdens de ontmijningswerkzaamheden in de gedemilitariseerde zone aan de grens met Noord-Korea. Die lagen in een gebied waar zwaar is gevochten tijdens de Koreaanse oorlog in de jaren vijftig.

De gevonden stoffelijke resten zijn vermoedelijk van twee personen, bericht persbureau Yonhap donderdag. De vondst vond een dag eerder plaats.

Ook is een naamplaatje van een sergeant genaamd Pak Je-kwon aangetroffen. De autoriteiten gaan DNA bij zussen van Pak afnemen om te kijken of het inderdaad zijn lichaam is dat nu geborgen is.

In het gebied liggen vermoedelijk ook nog stoffelijke resten van Franse en Amerikaanse VN-militairen. Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie verwacht dat in de gedemilitariseerde zone duizenden lichamen van militairen uit Zuid-Korea zijn achtergebleven.

Noord- en Zuid-Korea begonnen deze maand aan een gezamenlijke operatie om mijnen weg te halen. Er zijn veertien landmijnen en 187 explosieven aangetroffen. Ook zijn ruim duizend andere voorwerpen gevonden. De ontmijningswerkzaamheden duren tot eind november.

Zodra het gebied veilig is, kan gericht naar achtergebleven lichamen in het gebied worden gezocht. Naar verwachting start de zoektocht in april en duurt deze tot oktober volgend jaar.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!