Rusland zal gedwongen worden om tegenmaatregelen te nemen als de Verenigde Staten zich terugtrekken uit een van de belangrijkste nucleaire ontwapeningsverdragen, zoals de VS onlangs aankondigden. 

Dit zou ook ernstige gevolgen kunnen hebben voor Europa, aldus de Russische president Vladimir Poetin tijdens een persconferentie met de Italiaanse premier Giuseppe Conte woensdag in Moskou.

Als Europese landen instemmen met de plaatsing van Amerikaanse raketten op hun grondgebied na het opzeggen van het zogenaamde INF-verdrag, zal Rusland "natuurlijk dienovereenkomstig moeten reageren", zei hij. ''Ik begrijp niet waarom het nodig is om Europa in zo'n gevaarlijke positie te brengen", aldus de leider van het Kremlin.

Het zogenoemde INF-verdrag tussen de Verenigde Staten en de toenmalige Sovjet-Unie uit 1987 verbiedt kernraketten met een bereik van 500 tot 5.500 kilometer te bouwen en te bezitten.

De VS beschuldigt Rusland er al langer van het verdrag te schenden door een kruisraket met de naam 9M729 te ontwikkelen. De Verenigde Staten beschikken niet over bewijzen van contractbreuk van de kant van Rusland, benadrukte Poetin.