De Verenigde Staten hebben 21 mensen geïdentificeerd die mogelijk betrokken waren bij de dood van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi. De Amerikaanse regering kondigde dinsdag aan sancties op te leggen, waaronder het intrekken van visa.

Volgens Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, werken de geïdentificeerde betrokkenen bij de Saoedische regering en als veiligheidsfunctionarissen.

"We willen heel duidelijk maken dat de Verenigde Staten het niet tolereert dat mensen zoals meneer Khashoggi, een journalist, de mond worden gesnoerd door middel van geweld", zei Pompeo.

De Amerikaanse president Donald Trump zei dinsdag dat de dood van Khashoggi de "slechtste doofpot ooit was". Volgens Trump had Saoedi-Arabië "een heel slecht plan bedacht dat ook nog eens slecht was uitgevoerd".

Het zijn de eerste maatregelen die de Verenigde Staten tegen Saoedi-Arabië nemen. Eerder zei Trump nog de miljarden aan Saoedische investeringen in de VS niet te willen verliezen. Ook nu zei Pompeo dat "strategische belangen" voorlopig onaangetast zullen blijven.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!