Het Spaanse parlement heeft woensdag voorstellen afgewezen om de wapenexport naar Saoedi-Arabië te stoppen wegens de vermeende moord op de journalist Jamal Khashoggi. 

De moties waren ingediend door linkse en regionale partijen. De sociaaldemocraten van premier Pedro Sánchez stemden dinsdag tegen, evenals de de belangrijkste oppositiepartij, de conservatieve PP.

Riyad heeft toegegeven dat Khashoggi in het Saoedische consulaat in Istanbul door geweld aan zijn eind is gekomen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel besloot daarop de uitvoer van militaire uitrusting naar Saoedi-Arabië voorlopig niet toe te laten.

Volgens het gerenommeerde instituut voor vredesonderzoek Sipri is Spanje de belangrijkste wapenleverancier van de Saoedi's, na de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk.

De Amerikaanse president Donald Trump is ontevreden over wat hij tot dusver over de zaak-Khashoggi heeft gehoord, maar hij zei erbij de miljarden aan Saoedische investeringen in de VS niet te willen verliezen.