CIA-directeur Gina Haspel is maandagavond naar Turkije afgereisd om onderzoek te doen naar de dood van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi, meldt een anonieme bron aan persbureau Reuters.

Eerder die dag zei de Amerikaanse president Donald Trump dat hij "topmensen van de geheime dienst" naar Turkije had gestuurd. Hij noemde verder geen details. 

Ook zei hij maandag niet tevreden te zijn met de informatie die Saoedi-Arabië heeft gedeeld over de dood van Khashoggi. Trump sprak maandag met de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman via de telefoon.

Hij benadrukte wel een goede relatie met het olieland te willen onderhouden, vanwege de investeringen die het land in de VS heeft gedaan.

Verbod om auto te onderzoeken

Het Saoedische consulaat verbood de Turkse politie maandag een geparkeerde auto van het consulaat te doorzoeken in de zaak-Khashoggi. CNN Türk meldt dat rechercheurs dinsdag wel aan hun onderzoek mogen beginnen.

De auto, met een kenteken voor diplomaten, werd eerder op maandag aangetroffen in een ondergrondse parkeergarage in Istanboel. Volgens Turkse media werd de wagen bij het Saoedische consulaat gezien op 2 oktober, toen de Saoedische journalist Jamal Khashoggi verdween.

Verplaatsing van pakket tussen auto's 

Verschillende Turkse media hebben maandag beelden van 18 oktober getoond waar de betreffende auto mogelijk op te zien is. Op de beelden is ook te zien dat een andere auto met een kenteken voor diplomaten nadert en ernaast parkeert.

Er lijkt vervolgens een pakket verplaatst te worden van de ene naar de andere auto, waarna de tweede auto weer wegrijdt. Of de beelden echt zijn, is nog niet bekend.

De afgelopen week zou de Turkse politie al meerdere medewerkers van het consulaat hebben ondervraagd. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft tot nu toe nog niets gezegd over het onderzoek. Eerder zei hij al op dinsdag meer informatie te zullen prijsgeven.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!